Žaneta Đukić Perišić, 11.06.2013.


U utorak 11. juna, u organizaciji GO Savski venac i Fonda „Isidora Sekulić“, u Skupštini grada Beograda dodeljena je književna nagrada „Isidora Sekulić“ za najbolju knjigu objavljenu u 2012. godini. Ovogodišnji laureat je Žaneta Đukić Perišić za studiju Pisac i priča. Stvaralačka biografija Ive Andrića (Akademska knjiga, Novi Sad). Nakon pozdravne reči predsednika GO Savski venac, Dušana Dinčića i predsednika Fonda „Isidora Sekulić“, Ratka Adamovića, predsednik žirija Marko Nedić pročitao je odluku žirija:

ODLUKA ŽIRIJA ZA NAGRADU „ISIDORA SEKULIĆ“ ZA 2012. GODINU

Žiri za dodelu nagrade „Isidora Sekulić“, u sastavu Marko Nedić, predsednik, Petar Pijanović i Aleksandar Jerkov, članovi, detaljno je razmatrao prošlogodišnju produkciju savremenih srpskih pisaca u svim žanrovima koje je negovala Isidora Sekulić. Na završnoj sednici održanoj 22. maja 2013. godine, kritički analizirajući uži izbor kandidata načinjen na osnovu čitanja blizu devedeset knjiga pripovedačkog, romanesknog, esejističkog i putopisnog žanra, žiri je jednoglasno odlučio da nagradu „Isidora Sekulić“ za 2012. godinu dobije Žaneta Đukić Perišić za knjigu Pisac i priča. Stvaralačka biografija Ive Andrića, u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada.

U studiji Pisac i priča Žaneta Đukić Perišić je na neobičan kritičkometodološki način prišla tumačenju književnog dela velikog srpskog pisca. Koristeći podatke iz Andrićeve biografije i iz društvene i kulturne atmosfere u kojoj je on živeo, ona je veoma slikovito, uz niz novih istraživačkih otkrića, pokazala pomoću kojih stvaralačkih sredstava su se realni životni podaci u imaginativnom tekstu jednog umetnika kakav je bio Andrić neminovno preobražavali u estetske činjenice prvog reda.

U studiji su pored najvažnijih poetičkih konstanti Andrićevog dela, tematskih, stilskih i semantičkih, paralelno analizirane i intelektualne, društveno-političke i kulturne prilike gotovo celog dramatičnog XX veka koje su odlučujuće uticale na Andrićev život i na njegovu ličnost. Posledice tog doživljaja, koje su veoma sugestivno, iako posredno, projektovane na stranice njegovog dela, oživljene su u ovoj studiji izuzetno zanimljivim kritičkim rukopisom. Zato će Pisac i priča Žanete Đukić Perišić sigurno biti jedna od ključnih referentnih kritičkih studija za sve buduće proučavaoce Andrićevog književnog dela.

Žiri u sastavu:

Marko Nedić (predsednik), Petar Pijanović, Aleksandar Jerkov