Nagrada Isidora Sekulić za 2013.


U utorak, 8. jula 2014, u Skupštini grada Beograda uručena je Nagrada „Isidora Sekulić” za 2013. godinu, spisateljici Sonji Veselinović za roman „Krosfejd”, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Nagradu dodeljuje Fond „Isidora Sekulić”, koji je pod okriljem GO Savski venac.

U obrazloženju žirija (dr Aleksandar Jerkov, predsednik i članovi dr Slobodan Vladušić i dr Dragan Bošković), između ostalog se ističe da je za nagradu konkurisalo oko 60 dela, a da su u najužem izboru, pored nagrađene Sonje Veselinović bile i knjige Davida Albaharija, Jelene Lengold, Mihajla Pantića i Branka Brđanina Bajovića, kao i studije Tihomira Brajovića i Predraga Petrovića.

Laureat ovogodišnje nagrade „Isidora Sekulić”, Sonja Veselinović, asistent je komparativne književnosti na Univerzitetu u Novom Sadu i „Krosfejd” joj je prvi roman. Za nacrt nagrađenog romana dobila je i stipendiju iz Fonda „Borislav Pekić”.

Svečano uručenje otvorio je predsednik GO Savski venac, Dušan Dinčić, a govorili su i Ratko Adamović ispred Fonda „Isidora Sekulić”, dok je obrazloženje žirija pročitao prof. dr Aleksandar Jerkov.