Marko Vidojković, 10.9.2015.


Večeras, 10. septembra 2015, u 19 časova, u Kući kralja Petra I, ustanovi kulture GO Savski venac, u sklopu projekta „Isidora nas sluša“, održana je tribina o književnom stvaralaštvu Marka Vidojkovića, pod nazivom „Veče s dijagnozom“.

Povod za održavanje ove večeri bila je Vidojkovićeva nova knjiga Priče s dijagnozom, ali je Laura Barna, autorka projekta „Isidora nas sluša“ napravila osvrt na celokupno njegovo stvaralaštvo.

„Budući da je Marko Vidojković jedan od najtiražnijih srpskih pisaca, u vreme kada se, u današnje vreme, gotovo proročki ostvaruju njegove prognoze iz romana Kandže: Rat, Armagedon i Revolucija, kroz projekat koji se bavi aktuelnim društvenim temama i predstavljanjem eminentnih ličnosti iz kulture i umetnosti, logičan je bio osvrt na Vidojkovićevo stvaralaštvo. Projekat Isidora nas sluša, ovom tribinom obeležava svoju šestogodišnjicu, a u ovoj godini njegovu realizaciju podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije“, istakla je književnica Laura Barna.

Marko Vidojković, svojim specifičnim načinom izražavanja približio je brojnoj publici glavne junake romana i sve metafore koje koristi kao motive koji se ponavljaju iz knjige i knjigu. Publika je u razgovoru s piscem saznala više o poteškoćama visokotiražnih samostalnih umetnika koje oslikavaju trenutno loše stanje ne samo u književnosti, već i u kulturi uopšte.