Fantastična je fantastika, 23.6.2015.


U nastavku projekta „Isidora nas sluša“, u organizaciji GO Savski venac, Kuće kralja Petra i Fonda „Isidora Sekulić“, u utorak, 23. juna 2015 godine održano je književno veče „Fantastična je fantastika“ u kojoj je promovisan almanah Književna fantastika. Sa autorom projekta „Isidora nas sluša“, književnicom Laurom Barnom razgovarali su urednici Almanaha Dragoljub Igrošanac i Mladen Milosavljević, kao i autori priča zastupljenih u Almanahu: Zoran Živković, Dušica Žegarac, Pavle Zelić, Irena Dajić i drugi. Veče je otvorio zamenik predsednika GO Savski venac Vladimir Novaković.

Almanah Književna fantastika je godišnja publikacija koja nudi uvid u aktuelnu srpsku i svetsku produkciju fantastičkog literarnog stvaralaštva. Pored proznog dela, almanah čine celine posvećene esejistici, poeziji, intervjuima i prikazima najznačajnijih književnih ostvarenja pisanih u ključu fantastike i objavljenih u Srbiji tokom prethodnih godinu dana. O ovom izdanju govoriće urednici Dragoljub Igrošanac i Mladen Milosavljević, te autori zastupljenih tekstova Zoran Živković, Dušica Žegarac, Pavle Zelić, Ivana Mihić i Irena Dajić.

Segment posvećen proznom stvaralaštvu čini devetnaest priča srpskih žanrovskih autora (Gorana Skrobonje, Bobana Kneževića, Uroša Petrovića, Adrijana Sarajlije, Borisa Nada, Darka Tuševljakovića, Pavla Zelića, Marka Piševa i Dejana Ognjanovića), ali i glavnotokovskih pisaca, poput Davida Albaharija, Svetislava Basare, Laure Barne i Ivana Tokina. A kao posebna poslastica, tu su i prozna dela poznatih glumaca, muzičara i voditelja vičnih peru: Zorana Kesića, Dušice Žegarac, Marka Šelića Marčela, Ace Seltika, Ivane Mihić i Dušana Nedeljkovića.

Esejistički deo donosi radove eminentnih domaćih proučavalaca književne fantastike kao što su Zoran Živković, Sava Damjanov i Dejan Ognjanović, ali predstavlja i radove mladih teoretičara Mladena Jakovljevića, Miloša Jocića i Mladena Stajića. Tu su i intervjui sa Bobanom Kneževićem i Goranom Skrobonjom, piscima koji su, uz Zorana Živkovića, najzaslužniji za popularizaciju ove vrste književnosti u Srbiji tokom poslednje tri decenije. A u segmentu posvećenom poeziji, kroz izbor književnika Ilije Bakića, predstavljen je opus Miroljuba Todorovića, začetnika međunarodnog avangardnog Signalističkog pokreta.

Projekat „Isidora nas sluša“ podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.