Apokalipsa juče, danas, sutra, 26.5.2011.


Prvo predstavljanje antologije slipstrim priča o smaku sveta "Apokalipsa juče, danas, sutra" održano je u četvrtak 26. maja u Svečanoj sali gradske opštine Savski venac. Predstavljanje je organizovano u okviru književnog programa "Isidora nas sluša", a na promociji su učešće uzeli urednik antologije Goran Skrobonja, kao i nekoliko pisaca čije su priče zastupljene u antologiji: Slobodan Škerović, Darko Tuševljaković, Oto Oltvanji, Vladimir Lazović i Ivan Nešić, Nada Mandić-Spasojević, Sanja Pavošević i Miloš Cvetković.

Cilj ove veoma dobro posećene promocije bio je da se publici ujedno predstavi antologija priča, ali i književni slipstrim pravac, koji je u priličnoj meri nepoznanica domaćoj čitalačkoj javnosti.

"Apokalipsa" sadrži priče kako priznatih glavnotokovskih i žanrovskih pisaca, tako i mladih neafirmisanih autora. Upitan koliki rizik je predstavljalo objavljivanje neafirmisanih autora i hoće li takvo stanje uticati na isplativost projekta, Skrobonja je odgovorio da su rizici srazmerno mali, jer se ovakvi izdavački poduhvati i inače ne mogu isplatiti. Objasnio je da želi da pomogne mladim autorima u objavljivanju, jer u ovom trenutku na domaćem tržištu ne postoje specijalizovani časopisi za žanrovsku prozu, a časopisi koji su otvoreni za ovu vrstu književnosti po pravilu se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji i izlaze tek sporadično.

Nakon intervjua sa Skrobonjom, koji je vodila Laura Barna, publici su se predstavili prisutni pisci, ukratko govoreći o svojim pričama i čitajući odlomke iz njih.